Šifra
|
450119
|
Naziv predmeta
|
Upravljanje kvalitetom u agrobiznisu
|
Nastavnik
|
Prof. dr Zoran Rajić
|
Status predmeta
|
Obavezan
|
Godina
|
IV
|
Semestar
|
8
|
Uslov
|
Nema
|
Matičnost predmeta
|
Naučna oblast
|
Poljoprivredne nauke
|
Naučno polje
|
Ostale poljoprivredne nauke
|
Uža naučna oblast
|
Ekonomika poljoprivrede
|
Opis predmeta
|
Cilj
|
Studenti treba da: budu upoznati sa osnovama sistema kvaliteta, razumiju standarde, steknu znanja o ciljevima, organizaciji, implementaciji i efektima sistema kvaliteta, pokažu poznavanje metoda koje se koriste u cilju poboljšanja njegove primjene, prate i primjenjuju novine u sistemu kvaliteta.
|
Ishod učenja na nivou predmeta
|
Studenti treba da razumeju funkcionisanje sistema kvaliteta razviju sposobnost komuniciranja sa stručnjacima iz drugih oblasti, pravilno analiziraju i tumače dostupne informacije, daju adekvatne preporuke i primjene odgovarajuće metode radi povećanja efikasnosti sistema upravljanja.
|
Sadržaj predmeta-teorijska nastava
|
Osnovni pojmovi i terminologija kvaliteta. Osnove upravljanja kvalitetom. Standardizacija i standardi. Sistem kvaliteta (razvoj, ciljevi, područje primjene, projektovanje, organizacija, akreditacija) Menadžment totalnim kvalitetom (koncept, modeli, elementi, implementacija). Kvalitet upravljanja. Projektovanje za kvalitet. Upravljanje kvalitetom marketinga (planiranje razvoja proizvoda, analiza vrijednosti, očekivanje i zadovoljstvo kupaca, reklamacioni menadžment). Upravljanje kvalitetom nabavke. Upravljanje kvalitetom u razvoju. Upravljanje kvalitetom u proizvodnji (planiranje kvaliteta izrade proizvoda , organizacija kontrole, osiguranje kvaliteta, korektivne mjere). Kvalitet proizvoda (faktori, komponente kvaliteta, ispitivanje kvaliteta). Ekonomski aspekti upravljanja kvalitetom (procjena kvaliteta, troškovi kvaliteta).
|
Sadržaj predmeta-praktična nastava
|
Sve metodske jedinice predviđene programom biće obrađene na vježbama.
|
Metode izvođenja nastave
|
Klasična predavanja, vježbe i interaktivna nastava ( individualna i grupna).
|
Literatura-obavezna
|
- Radovanović, R. , Đekić, I. (2011): Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd
- Tomašević, I. (2010): Upravljanje bezbednošću u procesima proizvodnje hrane, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd
|
Literatura-preporučena
|
- Šomođi, Š., Novković, N., Kajari, K., Radojević, V. (2006): Menadžer i sistem kvaliteta, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Novi Sad
|
Metrika predmeta
|
ECTS
|
Nastavne aktivnosti
|
Samostalni rad studenata (SRS)
|
Ukupno časova
|
Predavanje
|
Vježbe
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
4
|
30
|
15
|
/
|
75
|
120
|
Vrednovanje rada studenta
|
Predispitne obaveze
|
Završni ispit
|
Ukupno
|
Predavanja
|
Vježbe
|
Kolokvijum
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
Pismeni
|
Usmeni
|
100
|
20
|
15
|
15
|
/
|
/
|
50
|