Šifra
|
450501
|
Naziv predmeta
|
Osnovi tehnologije ratarskih proizvoda
|
Nastavnik
|
Doc. dr Ivan Urošević
|
Status predmeta
|
Obavezan
|
Godina
|
III
|
Semestar
|
5
|
Uslov
|
Nema
|
Matičnost predmeta
|
Naučna oblast
|
Poljoprivredne nauke
|
Naučno polje
|
Ostale poljoprivredne nauke
|
Uža naučna oblast
|
Prerada poljoprivrednih proizvoda
|
Naučna disciplina
|
Prerada biljnih proizvoda
|
Opis predmeta
|
Cilj
|
Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz oblasti tehnoloških svojstava kvaliteta ratarskih sirovina, osnovnih principa tehnoloških postupaka za sve grupe ratarskih proizvoda, uticaja karakteristika međuprodukata na bezbjednost i kvalitet gotovog proizvoda, zakonskih regulativa, bezbednosti i trajnosti proizvoda
|
Ishod učenja na nivou predmeta
|
Student treba da pokaže poznavanje i razumjevanje tehnoloških svojstava kvaliteta ratarskih sirovina, osnovnih principa tehnoloških postupaka, uticaja karakteristika međuprodukata na bezbjednost i kvalitet gotovog proizvoda, zakonskih regulativa, bezbjednosti i trajnosti proizvoda. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za praćenje kvaliteta sirovina, međuprodukata, sporednih produkata i finalnih proizvoda, kao i za sagledavanje proizvodnih procesa sa aspekta bezbjednosti i kvaliteta.
|
Sadržaj predmeta-teorijska nastava
|
Tehnologija šećera i skroba: Tehnološka svojstva šećerne repe; priprema za ekstrakciju; ekstrakcija; čišćenje; uparivanje i kristalizacija; osnovne karakteristike sirovina za dobijanje skroba; proizvodnja kukuruznog, krompirovog i pšeničnog skroba, hidrolizati i modifikati skroba, proizvodnja i upotreba, Tehnologija konditorskih proizvoda: sirovine i sastav; proizvodnja bombonskih proizvoda; čokolade i proizvoda sličnih čokoladnim, tehnološke karakteristike proizvodnje keksa i proizvoda srodnih keksu, proizvodnja kolača i poslastičarskih proizvoda. Tehnologija i kvalitet kafe i proizvoda srodnih kafi: Osnovne karakteristike ploda biljke kafe, tehnološka obrada zrna kafe, priprema napitaka od kafe i napitaka na bazi kafe, surogati kafe (zamjene za kafu).Tehnologija duvana: osnovni tipovi i sorte duvana, proces obrade duvana (sušenje, fermentacija, ridraing, maturacija), kontrola kvaliteta duvana u listu, prerada duvana (priprema, izrada, pakovanje), kontrola kvaliteta duvanskog dima. Tehnologija žita i brašna: Žito kao mlinska sirovina, Skladištenje i čuvanje žita, Mljevenje, Sirovine za pekarske i tjesteničarske proizvode, Proizvodnja hljeba i peciva, Tjestenine i gotovi proizvodi od žita. Tehnologija masti i ulja: Struktura i sastav masti, Poznavanje sirovina i skladištenje, Postupci izdvajanja ulja, Rafinacija, Vrste kvarenja
|
Sadržaj predmeta-praktična nastava
|
Metode kontrole kvaliteta procesa i kvaliteta sirovina, međuprodukata, sporednih produkata i finalnih proizvoda.
|
Metode izvođenja nastave
|
Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom.
|
Literatura-obavezna
|
- Popov – Raljić J., Stojšin LJ. (2007): Tehnologija konditorskih proizvoda, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd.
|
Literatura-preporučena
|
- Živanović LJ. (2017): Čuvanje ratarskih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd
|
Metrika predmeta
|
ECTS
|
Nastavne aktivnosti
|
Samostalni rad studenata (SRS)
|
Ukupno časova
|
Predavanje
|
Vježbe
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
6
|
45
|
30
|
/
|
105
|
180
|
Vrednovanje rada studenta
|
Predispitne obaveze
|
Završni ispit
|
Ukupno
|
Predavanja
|
Vježbe
|
Kolokvijum
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
Pismeni
|
Usmeni
|
100
|
10
|
10
|
30
|
/
|
50
|
/
|