Cilj
|
Na predmetu se stiču znanja o stereohemijskim osobinama molijekula; razumijevanje stereohemijskih karakteristika organskih reakcija; sticanje znanja o strukturi i opštim osobinama heterocikličnih jedinjenja; sticanje elementarnog znanja o biomolijekulima, kao što su ugljeni hidrati, peptidi, nukleinske kiseline, lipidi. Praktična nastava:upoznavanje sa eksperimentalnim tehnikama korišćenim u sintezi i prečišćavanju organskih jedinjenja; razvijanje sposobnosti selijekcije, prezentacije i diskusije naučnih informacija kroz seminarski rad; primjena stečenog znanja, u cilju efikasnijeg savlađivanja gradiva, u rješavanju zadataka iz organske hemije.
|
Teorijska nastava: Stereohemija. Stereoizomerija, elementi simetrije, hiralnost, nomenklatura, enantiomeri, optička aktivnost, konfiguracija, jedinjenja sa više hiralnih C-atoma, racemski oblici, dobijanje i razdvajanje racemata, konformacije acikličnih jedinjenja, stereohemija cikličnih jedinjenja, konformacije nesupstituisanih i supstituisanih šestočlanih prstenova, struktura i hiralnost alena, spirana i bifenila, stereoselijektivne i stereospecifične reakcije, asimetrične sinteze, prohiralna jedinjenja, Cram-ovo pravilo. Hemija heterocikličnih jedinjenja. Nomenklatura, opšte karakteristike heterocikličnih jedinjenja: aromatičnost, efekat heteroatoma na reaktivnost, kiselost, baznost, petočlana heterociklična jedinjenja sa jednim, dva i više heteroatoma – struktura, osobine, derivati, kondenzovani policiklični derivati, šestočlana heterociklična jedinjenja sa jednim, dva i više heteroatoma - struktura, osobine, derivati, kondenzovani policiklični derivati, kondenzovani sistemi sa više heteroatoma. Ugljeni hidrati. Definicija, nomenklatura, klasifikacija, reakcije. Produženje i skraćenje niza. Ciklična struktura monosaharida. Mutarotacija, anomerni efekat. Derivati: glikozidi, estri, etri. Disaharidi, polisaharidi. Proteini. Peptidi. Peptidna veza, sinteza polipeptida, sinteza na čvrstoj fazi. Primarna i sekundarna struktura, određivanje primarne strukture. Nukleinske kiseline. Struktura i osobine nukleozida i nukleotida, sinteza, osobine nukleinskih kiselina. Lipidi: struktura, osobine.
|