Šifra
|
450503
|
Naziv predmeta
|
Osnovi tehnologije animalnih proizvoda
|
Nastavnik
|
Doc.dr Mersida Jandrić
|
Status predmeta
|
Obavezan
|
Godina
|
IV
|
Semestar
|
7
|
Uslov
|
Nema
|
Matičnost predmeta
|
Naučna oblast
|
Inžinjerstvo i tehnologija
|
Naučno polje
|
Ostale poljoprivredne nauke
|
Uža naučna oblast
|
Prerada poljoprivrednih proizvoda
|
Naučna disciplina
|
Prerada animalnih proizvoda
|
Opis predmeta
|
Cilj
|
Predmet treba da omogući sticanje znanja o :
Preradi mlijeka u proizvodnji pasterizovanog i sterilizovanog mlijeka; Kiselomliječnih proizvoda, sireva, pavlake i maslaca, kondenzovanog i koncentrovanog mlijeka i sušenih mliječnih proizvoda; Osnovnim pojmovima vezanih za tehnologiju klanja životinja i obradu, ocjenu i klasiranje trupova na liniji klanja, tehnologiji hlađenja mesa, rasjecanja i kategorizacije mesa, pakovanja i otpreme mesa, kulinarske obrade mesa, osnovnih veterinarsko-higijenskih zahtjeva.
|
Ishod učenja na nivou predmeta
|
Na kraju modula student treba da pokaže poznavanje i razumjevanje svih oblasti obuhvaćenih sadržajem predmeta.
Takođe, student treba da bude osposobljen za učestvovanje u identifikaciji i analizi kritičnih kontrolnih tačaka u tehnološkim postupcima industrijske prerade mlijeka i mesa; Primjenu znanja i rešavanja problema u pogonima industrije mlijeka i mesa.
|
Sadržaj predmeta-teorijska nastava
|
Osnovi tehnoloških procesa u proizvodnji: pasterizovanog i sterilizovanog mlijeka; kiselomliječnih proizvoda, sireva, pavlake i maslaca; koncentrovanog i kondenzovanog mlijeka; sušenih mliječnih proizvoda. Objekti za proizvodnju mesa; Sirovine za proizvodnju mesa, Proizvodnja mesa papkara i živine, Rasjecanje obrada i kategorizacija mesa, Proizvodnja pojedinih grupa proizvoda od mesa, pakovanje i otprema mesa.
|
Sadržaj predmeta-praktična nastava
|
Pogonska nastava i vježbe
|
Metode izvođenja nastave
|
Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne, odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
|
Literatura-obavezna
|
- Puđa, P. (2008): Tehnologija mleka 1. Opšte sirarstvo ( u štampi) ;
- Vuković, I. (1998): Osnove tehnologije mesa, Veterinarski fakultet, Beograd.
- Ostojić, M. (2007): Proizvodnja mleka, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd
|
Literatura-preporučena
|
- Bodanović, V. (2016): Optimizacija tehnoloških postupaka i zotehničkih resursa na farmama u cilju unapređenja održivosti proizvodnje mleka, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd
|
Metrika predmeta
|
ECTS
|
Nastavne aktivnosti
|
Samostalni rad studenata (SRS)
|
Ukupno časova
|
Predavanje
|
Vježbe
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
6
|
30
|
30
|
/
|
120
|
180
|
Vrednovanje rada studenta
|
Predispitne obaveze
|
Završni ispit
|
Ukupno
|
Predavanja
|
Vježbe
|
Kolokvijum
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
Pismeni
|
Usmeni
|
100
|
10
|
10
|
30
|
/
|
50
|
/
|