Šifra
|
330401
|
Naziv predmeta
|
Bromatologija
|
Nastavnik
|
Doc.dr Margarita Dodevska
|
Status predmeta
|
Obavezni
|
Godina
|
IV
|
Semestar
|
7
|
Uslov
|
Nema
|
Matičnost predmeta
|
Naučna oblast
|
Medicinske i zdravstvene nauke
|
Naučno polje
|
Zdravstvene nauke
|
Uža naučna oblast
|
Ishrana-dijetetika
|
Opis predmeta
|
Cilj
|
Cilj predmeta je da se student u toku nastave upozna sa hemijskim sastavom namirnica, sadržajem makro i mikronutrijenata u hrani i potencijalom da zadovolje energetske i nutritivne potrebe ljudskog organizma; prehrambenim aditivima i kontaminenatima u hrani, dnevnim nutritivnim unosom, djelovanjem i potencijalnim zdravstvenim ruzikom; mogućim interakcijama hrane i lijekova.
|
Ishodi učenja na nivou predmeta
|
Od studenta se očekuje da nakon položenog ispita bude osposobljen da pruži informacije: o principima racionalne ishrane, ukupnim energetskim potrebama ljudi, specifičnim poterbama i ravnoteži makronutrijenata u ishrani, o sastavu i značaju pojedinih makro i mikronutrijenata u hrani, o sastavu i značaju dijetetskih namirnica, o zdravstvenoj ispravnosti namirnica, o vrstama, sastavu i zdravstvenom aspektu prehrambenih aditiva, o hemijskim kontaminentima u hrani i njihovom dijelovanju na zdravlje. Student je osposobljen da učestvuje u ispitivanju kvaliteta i hemijske ispravnosti namirnica, u promotivnom i edukativnom radu u pogledu korišćenja različitih vrsta namirnica, dijetetskih proizvoda i dijetetskih suplemenata.
|
Sadržaj predmeta-teorijska nastava
|
Značaj bromatologije u obrazovanju farmaceuta. Principi racionalne ishrane: ukupne energetske potrebe ljudskog organizma, specifične potrebe i ravnotežni odnosi makronutrijenata u ishrani. Belančevine, masti i ugljeni hidrati u hrani. Mineralne materije u hrani. Vitamini u hrani. Nenutritivne materije u hrani. Dijetetske namirnice. Dijetetski suplementi. Zdravstvena ispravnost namirnica - pojam i zakonska regulativa. Prehrambeni aditivi. Hemijski kontaminenti u namirnicama. Hemijska ispravnost vode za piće. Hemijska ispravnost predmeta opšte upotrebe.
|
Sadržaj predmeta-praktična nastava
|
Izračunavanja idealne telesne težine, utvrđivanje telesne površine nomogramom. Utvrđivanje dnevnih energetskih potreba zavisno od uzrasta i pola. Određivanje potreba u hranljivim materijama različitih populacionih grupa. Određivanje potreba u zaštitnim materijama: vitamini i minerali Anketa i plan ishrane. Sastavljanje dnevnog jelovnika za zdrave osobe zavisno od uzrasta, pola i kategorije rada. Specifičnosti i analize jelovnika. Analize specifičnih dijeta. Ispitivanje ishrane i uhranjenosti: ankete ishrane, prehrambeni koeficijenti. Standardne dijete za ishranu bolesnika: prazna tečna dijeta, puna tečna dijeta, opšta dijeta. Dijete za bolesne, nedovoljne i preobilne ishrane: normokalorijske, hipokaloriske, hiperkalorijske, normoproteinske, hipoproteinske, hiperproteinske.
|
Metode izvođenja nastave
|
Interaktivna predavanja ilustrovana slajdovima, vježbe, izrada i dbrana seminarskih radova, radionice, diskusija.
|
Literatura-obavezna
|
- Novaković B., Torović Lj.: Bromatologija: nutritivna vrijednost i bezbjednost hrane.- Novi Sad: Univerzitet u Novom Sadu-Medicinski fakultet, 2014.
|
Literatura-preporučena
|
- Mirić M., Šobajić S.: Zdravstvena ispravnost namirnica.-Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 2002.
- 2. Đorđević B. : Praktikum iz bromatologije.- Beograd: Univerzitet u Beogradu-Farmaceutski fakultet, 2011.
|
Metrika predmeta
|
ECTS
|
Nastavne aktivnosti
|
Samostalni rad studenta (SRS)
|
Ukupno
časova
|
Predavanja
|
Vježbe
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
5
|
30
|
15
|
15
|
90
|
150
|
Vrednovanje rada studenta
|
Predispitne obaveze
|
Završni ispit
|
Ukupno
|
Predavanja
|
Vježbe
|
Kolokvijum
|
Drugi oblici nastave (DON)
|
Pismeni
|
Usmeni
|
100
|
5
|
5
|
20
|
20
|
30
|
20
|