Skip to main content

Novi program za mlade Erasmus Plus 2021-2027

Objavljen je dugo očekivani novi program za mlade Erasmus Plus 2021-2027, zajedno sa Vodičem za apliciranje za prvu kalendarsku godinu programa.
 
Novi program Erasmus+ nudi mogućnosti za studiranje u inostranstvu, stručnu praksu, dodatnu edukaciju i razmjenu osoblja u svim područjima obrazovanja i osposobljavanja mladih. Namijenjen je učenicima, studentima, polaznicima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih, mladima, osobama koje rade s mladima i sportskim trenerima.
 
Osim mobilnosti, za koju je predviđeno 70% budžeta, novi program ulaže i u međunarodne projekte. To može biti saradnja univerziteta,  nastavnog osoblja, centara za obrazovanje odraslih, organizacija za mlade, omladinskih organizacija i sportskih organizacija, organizatora strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i drugih aktera u području obrazovanja i osposobljavanja.
 
Glavni prioriteti programa Erasmus+ za razdoblje 2021–2027:
Uključenost: bolja ponuda za osobe s manje mogućnosti, uključujući osobe iz različitih kulturnih sredina i različitog socioekonomskog položaja te osobe koje žive u ruralnim i udaljenim područjima. Među novostima su individualne i razredne razmjene učenika i mobilnost za polaznike u području obrazovanja odraslih. Zahvaljujući novoj mogućnosti za mala partnerstva i pojednostavljenim procedurama lakše će se prijavljivati i manje organizacije, kao što su škole, omladinska udruženja i sportski klubovi. Program će imati i jaču međunarodnu komponentu kroz saradnju s trećim zemljama, a pritom se temelji na uspjehu prethodnog programa s projektima razmjene i saradnje u cijelom svijetu, koji se sad proširuju i na sektore sporta i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
Digitalizacija: Zbog pandemije ubrzavanje digitalne tranzicije sistema obrazovanja postalo je vrlo važno. Omogućiće se učestvovanje u kvalitetnom digitalnom obrazovanju i razmjenama putem platformi eTwinning, School Education Gateway i Evropskog portala za mlade i podsticati stručnu praksu u digitalnom sektoru. Novi formati, omogućiće da se kratkoročna fizička mobilnost kombinuje s učenjem i timskim radom putem interneta.
Životna sredina: U skladu s Evropskim zelenim planom program nudi finansijske podsticaje učesnicima koji biraju održive načine prevoza. Ulagaće se i u projekte koji se bave informisanjem javnosti o ekološkim problemima i olakšavati razmjene povezane s ublažavanjem klimatske krize.
 
Program je u četvrtak prezentovan sa prvim zvaničnim pozivom dostupnim OVDJE.
 
Više informacija na:

Društvene mreže

O univerzitetu

Univerzitet “Bijeljina” je nastao tako što je osnovan od strane Visoke škole “Koledž zdravstvene njege” Bijeljina, na osnovu Saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Misija Univerziteta je da omogući sticanje novih znanja, vještina i kompetencija prvenstveno kandidatima iz Semberije i okolnih regija, zatim Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i iz drugih zainteresovanih zemalja. Odnosno, obavljanje obrazovne naučno-istraživačke djelatnosti i transfer znanja u privredi.