Treća naučno-stručna konferencija na Zlatiboru 2016

Psihološko savetovalište za studente Studentskog kulturnog centra Niš, u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu, organizovalo je Treću naučno-stručnu konferenciju sa međunarodnim učešćem, pod nazivom “Mentalno zdravlje mladih u zajednici”. Konferencija je održana na Zlatiboru, u hotelu Romanija od 1. do 4. decembra 2016. Godine, a okupila je učesnike iz Srbije i Republike Srpske

Predstavnici Univerziteta „Bijeljina“, na čelu sa direktorom Borom Krstićem, uzeli su učešće na ovom skupu, kao nastavak uspešne saradnje, koju naš Univerzitet ima sa Studentskim kulturnim centrom Niš.

Ovom prilikom volonteri Psihološkog savjetovališta za mlade Univerziteta “Bijeljina” Tatjana Mitrović, Aleksandra Marić, i Jelena Jovanović,rukovodilac savjetovališta, imali su zapaženo izlaganje o aktivnostima koje doprinose zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja mladih u zajednici, a koje je savetovalište realizovalo tokom svog postojanja.

Nakon svečanog otvaranja konferencije usledila su mnogobrojna zanimljiva predavanja prvenstveno namenjenih volonterima Savetovališta. Preko 40 učesnika konferencije je imalo priliku da, između ostalog, čuje nešto više na temu: „Ciljevi i aktivnosti Psihološkog savetovališta za studente, „Specifičnosti istraživanja potreba i problema mladih u savremenom socio-ekonomskom kontekstu – metodološki pristup, rezultati, implikacije”, Okruženje i problemi u učenju”, “Mladi u Srbiji 2015“, „Životni stilovi i modeli korišćenja slobodnog vremena mladih“ “Geštalt (psiho)terapija“, „Šema terapija – teorija, tretman i istraživanje“, “Pomoć pomagačima - unapređenje i očuvanje psihofizičkog zdravlja i radnih kapaciteta pomagača”, ali i da se uključi u rad radionica “Elementi dobre radionice“, „Radionica o asertivnosti“, “Tim bilding u zajednici“.

Na kraju drugog dana skupa, održana je psihodramska radionica na temu “Unapređenje kvaliteta života u zajednici kroz rad na jačanju individualnih kapaciteta volontera psihološkog savetovališta“ koju su zajedničkim snagama realizovale Aleksandra Popović i Jelena Jovanović, predstavnici dva pomenuta savetovališta.

Održan je i zajednički sastanak na kome je bilo reči o razmeni iskustava i ideja institucija i organizacija na temu mentalnog zdravlja mladih u zajednici, kao i realizaciji zajedničkih projekata u budućnosti.

Upućujemo veliku zahvalnost organizatorima konferencije, koji su nam omogućili da ovu priliku za rad i druženje iskoristimo na najbolji mogući način.

Galerija

Prilog slika: