STRUČNO PREDAVANJE O IZAZOVIMA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

STRUKA JE PRAVI KLJUČ USPJEHA

O izazovima poljoprivredne proizvodnje u 2013. Godini, koje je u petak 22. februara organizovano na Univerzitetu „Bijeljina“, o najaktuelnijim problemima organizovanja poljoprivredne proizvodnje, suzbijanju bolesti crvenila kod kukuruza, čuvanju ratarskih proizvoda, faktorima poslovnog uspjeha u poljoprivrednoj proizvodnji i izazovima koji prate unapređenje stočarstva u tranzicionim vremenima govorili su profesori u Beogradu, Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Predavanju je prisustvovalo više od 300 proizvođača Semberije

 

    Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je novinarima da je veoma važno da se prate naučna dostignuća u oblasti poljoprivrede i da ona budu primijenjena u praksi. Što se tiče novog Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi za ovu godinu, ministar Milovanović je izjavio da je u toku njegovo usaglašavanje i donošenje, te da je resorno ministarstvo imalo sluha za probleme i potrebe poljoprivrednih proizvođača, jer je za ovu godinu planiralo ukupno 88 miliona KM za ovu namjenu.
    Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja govorio je o crvenilu kukuruza kao o velikom problemu koji se pojavio u regionu i kod nas.
    On je podsetio da je kukuruz nacionalna biljna vrsta u Srpskoj i da se pod kukuruzom nalazi oko 40 odsto oranica.
    Proizvodnja kukuruza za nas ima ogroman značaj, jer je ova žitarica temelj za razvoj stočarstva, ali kukuruz ima i široku upotrebnu vrijednost. Još davne 1957. godine u Srbiji se pojavila bolest crvenila kukuruza i od tada, sve do 2002. godine bolest se sporadično pojavljivala na određenim lokacijama. Od te godine bolest crvenila kukuruza intezivno se proširila na području Vojvodine, u zemljama regiona, pa i u RS, na području Semberije. Sve to izaziva zabrinutost svih nas koji se bavimo ovom problematikom. Bilo je i određenih lutanja u određivanju etiologije ove bolesti, ali su uzročnici bolesti konačno utvrđeni i sada treba preduzeti konkretne mjere na njenom suzbijanju. Uzročnik bolesti je stolbur fitoplazma i mi sada preduzimamo sve neophodne mjere da se bolest ne proširi u narednom periodu, istako je profesor Trkulja.
    Doktor Trkulja je i semberskim poljoprivrednicima prenio naučna saznanja o crvenilu kukuruza, od toga kako bolest prepoznati, do mjera koje treba preduzeti da se opasna bolest ne proširi.
    On je ukazao i na značaj poštovanja novog Pravilnika o pravilnoj upotrebi pescitida, koji je usklađen evropskim standardima, naglašavajući da osim kvaliteta i prinosa treba voditi računa i da je proizvedena hrana zdravstveno bezbjedna.
    Profesor Trkulja je rekao da od 2014. godine sva poljoprivredna proizvodnja u EU prelazi na integralnu proizvodnju i ocijenio da Semberija ima povoljne uslove i tradiciju takve proizvodnje, kao i vrijedne proizvođače, ali da je neophodno pratiti i primenjivati nova znanja i tehnologije.
    Profesor Univerziteta u Beogradu Grigorije Trifunović govorio je o stočarskoj proizvodnji i zaključio da Srbija i Republika Srpska treba da iskoriste ovaj prirodni resurs koji omogućava značajan dohodak. Seminar su organizovali Poljoprivredni fakultet Univerziteta „Bijeljina“ i Udruženje poljoprivrednika „Semberija“, a predsjednik ovog udruženja Ljubo Maletić poručio da seljaci žele da uče i da zaštite svoju proizvodnju na 51.000 hektara obradive zemlje u Semberiji.
    Mićo Petrović, poljoprivredni proizvođač iz Broca, koji trenutno obrađuje 20 hektara zemljišta, od čega deset u zakupu, kaže da trenutno na imanju ima dvadesetoro goveda.
    -  Imamo na imanju desatak krava muzara, određeni broj krmača za rasplod. Suša u prošloj godini nas je maksimalno pogodila, tako da teško izdržavamo ovog proleća. Stočna hrana je već potrošena i mnogi razmišljaju o smanjenju stočnog fonda. Silaža, koju smo jesenas pripremili, slabog je kvaliteta. Boriću se da nekako izdržim u ovoj godini, ali, ukoliko i ova godina bude loša, kada je suša i rod u pitanju, neće mi preostati ništa drugo, već da počnem prazniti staje. Podsticaji i premije za mlijeko kasne. Još uvijek nas na površini održavaju stare zalihe. Trenutno poslujemo na nuli. Čardaci su prazni. Kad prođete kroz semberska sela, vidjet ćete da su čardaci prazni ili poluprazni. Molimo se Bodu da priroda ove godine ne bude protiv nas, kaže Mićo Petrović. Izvor Semberske novine, 28. februar 2013.
Pogledajte originalno izdanje u elektronskom obliku >>>

Prilog slika: