Radionica o unapređenju ovčarstva i kozarstva -TAIEX 2018-

 

Studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta „Bijeljina“ iz Bijeljine su 16.07 i 17.07. 2018. prisustvovali radionici u Tesliću koja se sprovela u saradnji TAIEX programa Evropske komisije i Ministarstva poljoprivrede na temu unapređenja ovčarstva i kozarstva.

Predavači su bili stručnjaci iz Hrvatske, Italije  i Slovenije, a radionica je finansijski podržana od strane Evropske komisije, dok je inicijator za organizovanje radionice resorno državno ministarstvo.

Cilj ove radionice koja se održala u hotelu Kardial bio je dvostruk, jer sa jedne strane doprinjela je povećanju sigurnosti hrane i sigurnosti proizvedenih sirovih proizvoda ovaca i koza (meso, mlijeko), dok s druge strane, to doprinosi podršci malim i srednjim lokalnim uzgajivačima preko prezentacije najboljih praksi EU u pogledu prodaje svojih proizvoda. Edukacija i podizanje svijesti među farmerima i pastirima pomaže u eliminaciji neadekvatnih postupaka i navika koje poboljšavaju profitabilnost i dobrobit životinja

Obuka je dodatno poboljšala odgovarajuću praksu uzgoja i dovela do ukupnog povećanja znanja naših studenata u relevantnoj oblasti. Pored toga u okviru radionice sprovedena je posjeta farmi koza sa preradom Mons Produkt, iz Očauša. Na ovoj farmi savjetodavci, farmeri, strani stručnjaci kao i naši studenti mogli su na praktičnom primjeru da razgovaraju o ovim temama.

Prilog slika: