Održana Prva naučna konferencija sa međunarodnim učešćem: "Selo i poljoprivreda"

Poljoprivredni fakultet „Univerziteta Bijeljina“ je 20. i 21. septembra 2018. godine organizovao Prvu naučnu konferenciju sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Selo i poljoprivreda“. Skup je okupio desetine eminentnih učesnika iz regije i inostranstva, a teme koje su izlagane i o kojima se raspravljalo su se kretale od poljoprivredne proizvodnje i prehrambene tehnologije pa do agroekonomije i ruralne sociologije.

Posle ceremonije svečanog otvaranja Konferencije na kome su se učesnicima obratili rektor Univerziteta „Bijeljina“ prof. dr Milena Jelikić Stankov i direktor Univerziteta „Bijeljina“ doc. dr Boro Krstić održano je uvodno predavanje našeg istaknutog profesora emeritusa Grigorija Trifunovića. Posle njega svoja predavanja su održali i drugi istaknuti učesnici skupa među kojima su bili prof. dr Nikola Mićić (Poljoprivredni fakultet Banja Luka), doc. dr Jean Andrei (Fakultet ekonomskih nauka iz Bukurešta), prof. dr Jorde Jokimovski (Univerzitet „Ćirilo i Metodije“ iz Skoplja), doc. dr Snežana Stevanović (Poljoprivredni fakultet Beograd), te prof.dr Tihomir Zoranović (Poljoprivredni fakultet Novi Sad).

Nakon uvodnih predavanja radne aktivnosti su se nastavile izlaganjem radova koji su ovaj put bili svrstani u tri sekcije i to: poljoprivreda i prehrambena industrija, agroekonomija i ruralna sociologija. Svi učesnici skupa bili su u prilici izneti i razmjeniti mišljenja o aktuelnim dešavanjima u poljoprivredi i seoskim područjima trenutno, te svojim predlozima i idejama doprinjeti daljem razvoju poljoprivrede i ruralnih područja u cjelini.

Posle završenog radnog djela prvog dana Konferencije, druženje je nastavljeno svečanom večerom u restoranu „Drinska Ruža“. Drugi radni dan je nastavljen održavanjem okruglog stola na temu: „Konkuretnost poljoprivrede Republike Srpske-pravni i ekonomski aspekti zaštite poljoprivrednih proizvođača“. Organizacija okruglog stola je sprovedena u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, dok su istaknuto učešće na njemu sa svojim predstavnicima uzele relevantne državne i lokalne institucije i privrednici iz oblasti agrara. Nakon održavanja okruglog stola svi učesnici Konferencije su posjetili Međunarodni poljoprivredni sajam „Interagro“ koji se po sedamnaesti put održao u našem gradu. Na Sajmu su između ostalog posjetioci mogli čuti predavanje našeg uvaženog profesora emeritusa Grigorija Trifunovića iz oblasti stočarske proizvodnje.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo svim učesnicima, te suorganizatorima i ostalima koji su pomogli održavanje ovog Naučnog skupa, uz obećanje da ćemo i u narednom periodu kao visokoobrazovna institucija nastaviti sa organizovanjem i podržavanjem ovog vida naučnog rada i okupljanja.

Prilog slika: