JOS JEDAN KORAK KOLEDŽA ZDRAVSTVENE NJEGE NA PUTU PRERASTANJA U UNIVERZITET

U srijedu, 10. novembra potpisan je sporazum o saradnji između bijeljanskog Koledža zdravstvene njege, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Sporazum je nastavak dobre saranje kojima su potpisnici dogovorili unapređenje saradnje i zajedničkog razvoja medicinske nauke.

 
Još od osnivanja u oktobru 2007. godine, Koledž zdravstvene njege uspostavio je saradnju sa tuzlanskim UKC i Medicinskim fakultetom. Kako je istaknuto, na Koledžu su se za ovu saradnju odlučili zato što žele da njihovi studenti budu povezani s najnovijim liječnićkim dostignućima i praksom.
    „Srećna sam što možemo potpisati i ovaj sporazum o poslovnoj i stručnoj saradnji jer smo ove, u okruženju nama i najbliže institucije, prepoznali kao mjesta na kojima se obavlja zavidna stručna djelatnost i rede vrhunski stručnjaci“ – istakla je vlasnica i direktorica Koledža zdravstvene njege Ljiljana Tomić naglasivši da su im oni velika podrška od samog početka rada, a ovim sporazumom saradnja se samo proširuje.
    „Naša saradnja će se odvijati na nivou smijera Sestrinstva, a razvijaćemo saradnju i sa Farmaceutskim fakultetom za predmete kojima je matičan Medicinski fakultet, kao što je fiziologija, patofiziologija i slično. Što se tiče naše pomoći, ona će se ogledati u davanju kompetentnih nastavnika i saradnika koji će učestvovati u izvođenju nastave na bijeljanskom fakultetu“ – precizirao je dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli, dr sc. Farid Ljuca, navodeći da Univerzitet u Tuzli ima dugu tradiciju i da već duži niz godina ima uspješnu saradnju sa univerzitetima u zemlji i inostranstvu.
    Svoje zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma izrazio je i direktor UKC Tuzla prof. dr Elmir Čičkušić ocjenjujući da on treba uroditi edukacijom mnogih mladih stručnjaka iz oblasti sestrinstva i farmacije.
    „Vjerovatno znate da je UKC Tuzla nastavna baza za mnoge fakultete, da ostvarujemo saradnju sa brojnim ustanovama u cijelom svijetu, te da je naša otvorenost i spremnost na saradnju zaista prepoznatljiva. Inače, mi smo tu od samog otvaranja ovog Koledža, pratimo kako se razvija i zaista je bilo zadovoljstvo vidjeti kakvim sve prostorijama i nastavnim učilima danas raspolaže ova ustanova“ – istakao je Čičkušić.
    „Cijelu prošlu godinu smo imali studente sa Koledža zdravstvene njege iz Bijeljine i naša saradnja se uspješno odvija“ – ističe glavna sestra u UKC Tuzla Safija Kalajlić, navodeći ulogu koju sestrinstvo ima u sistemu zdravstva. Kako je istakla, sestre su kičma zdravstvenog sistema i zato moraju obrazovane i kvalitetno organizovane. Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se sa ljudskom patnjom, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim nedoumicama. Izvor Semberske novine, 18. novembar 2010.
Pogledajte originalno izdanje u elektronskom obliku >>>