BLIC - PROFESORI SAVETOVALI RATARE I FARMERE

Udruženje poljoprivrednika iz Bijeljine u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta Bijeljina organizovalo je juče praktičnu edukaciju semberskih poljoprivrednika. Ratare, povrtlare i stočare u semberskim selima obišlo je pet profesora ovog fakulteta iz RS i Srbije.
   
      Agronom Dalibor Dončić rekao je da je ovo proleće obeleženo izuzetnim temperaturnim oscilacijama i obilnim padavinama koje su dovele do zadržavanja vode na oranicama.
      Sklop useva je na nekim mestima značajno proređen, i to ukazuje na „plužni đon“ – nepropusni sloj zemljišta koji je potrebno razbiti da bi voda mogla oticati i da bi nestale bare na oranicama. Da bi se popravilo stanje useva, potrebno je pod hitno uraditi kultivaciju zemljišta i razbijanje pokorice. Neophodna je i prihrana useva – objasnio je Dončić nakon pregleda parcele kukuruza na imanju Živana Bojičića u selu Balatun.
      On je primetio da billjke reaguju crvenilom na nedostatak fosfora zbog hladnog zemljišta. Da bi se ova pojava predupredila, važno je sprečiti pojavu korova.
      Živan Bojičić obrađuje 17 hektara zemljišta, a na najvećem delu ove površine uzgaja stočnu hranu za oko 30 goveda. Loše vremenske prilike i grad koji je nedavno zahvatio Balatun naneli su značajne štete ozimim i jarim usevima na imanju ovog poljoprivrednika.
      Kukuruz je delimično oštećen, ali se ova biljka dosta dobro regeneriše. Ozbiljnije štete pričinjene su na parcelama na kojima smo zasejali stočni grašak i ječam. Ove useve smo silom prilika silirali nakon nevremena. Nadamo se da će se vremenske prilike popraviti kako bismo mogli ponovo zasejati parcele u koje mašine sada ne mogu ući zbog prevelike vlage – kaže Bojičić.
      Korisne savete za buduću proizvodnju na imanjima semberskih farmera dao je i stručnjak za ovu proizvodnju prof. dr Grigorije Trifunović. Prema njegovim rečima, farme su u relativno dobrom stanju.
      Cilj je da od našeg seljaka napravimo robnog proizvođača. Kuća mora da živi od jedne proizvodnje, a ne da svaštari – rekao je Trifunović.
      On je istakao da je zelena masa kao biološka hrana najbolja i najjeftinija, te da na našim prostorima najbolje rezultate daju simentalska goveda.
      Ljubo Maletić, predsednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljine, istakao je da je zbog nedostatka stručne pomoći pokrenuta inicijativa za saradnju ovog udruženja sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta Bijeljina.
      Naša je namera da na ovaj način omogućimo direktan kontakt poljoprivrednika sa stručnjacima iz raznih oblasti, bez ikakvih troškova – naveo je Maletić.
Izvor: Blic Novine, Petak 7. jun 2013.
blic univerzitet bijeljina profesori savetovali poljoprivrednike