23. Naučni skup „Vlasinski susreti 2017“

U organizaciji Zavoda za proučavanje sela iz Beograda, te Srpskog udruženja za sociologiju sela i poljoprivrede, kao i Balkanske asocijacije za sociologiju sela i poljoprivrede i katedre za agrobiznis i menadžment Poljoprivrednog fakulteta Beograd-Zemun, održani su 27. i 28. oktobra 23. po redu „Vlasinski susreti“ sa temom „Socio-ekonomski aspekti obnove i razvoja naselja brdsko-planinskog područja Srbije“. Kao i svih ovih godina i ovaj put mjesto susreta je bilo u Vlasotincu i opštini Crna Trava.

Ovaj međunarodni-naučni skup je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a učešće je uzelo preko 20 fakulteta i instituta iz zemlje i inostranstva među kojima je i ovaj put bio Poljoprivredni fakultet Univerziteta „Bijeljina“.

Posle otvaranja Naučnog skupa u biblioteci „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu, nastavljena je plenarna sjednica na kojoj su predstavljena pristigla saopštenja, te je potom održana i diskusija, kao i promocija knjiga.

Drugi dan je bio predviđen za promociju knjige lokalnog izdavača iz Crne Trave, a zatim je upriličena i posjeta lokalnoj farmi „Šurik invest“ iz Crne Trave. Tom prilikom učesnici su se mogli uvjeriti u potencijale ove regije, kao i kroz razgovor i diskusiju utvrditi neke nove pravce razvoja ovog prelijepog ali demografski devastiranog kraja.

U nadi da ćemo i ubuduće biti redovni učesnici „Vlasinskih susreta“ zahvaljujemo se domaćinima na srdačnom prijemu i profesionalnoj organizaciji ovog skupa.

Prilog slika: